Circular Supply Power - Circulaire kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie

Op 9 februari 2023 organiseerden we in het kader van de Week van de Circulaire Economie samen met MAAK Haarlem een bijeenkomst speciaal voor toeleveranciers in de maakindustrie. Op deze pagina zijn de presentaties van de bijeenkomst terug te vinden samen met relevante links en documenten.

 

Tekst gaat door onder de foto.

 

DEEL 1: Rondleiding

De bijeenkomst startte met een rondleiding over het terrein van MAAK Haarlem en een bezoek aan een aantal innovatieve en circulaire MAAKers:

  • Hooks Creative: hangers, tassen en andere producten voor de retail
  • U+: ontwikkelen en leveren innovatieve en duurzame product concepten
  • Enz Remake: projectinrichting met circulaire materialen
  • Natalie Wool: ontwerp en ontwikkeling wolproducten
  • Snijmeesters: lasersnijwerk, ontwerp en advies
  • Veldtwerk: CAD/CAM ingezet voor productie uit restmateriaal

De rondleiding werd afgesloten bij 3D Makers Zone, gespecialiseerd in industrieel 3D-printen en met een Smart Industry Fieldlab status, met een bezoek aan:

  • BouwLab R&Do: digitalisering en industrialisering van de complete bouwketen
  • Neolithic, industrieel 3D printen met beton, steen en klei
Tekst gaat door onder de foto.

 

 

DEEL 2: Presentaties

In dit programma-onderdeel kregen twee toeleverende bedrijven  die circulaire producten op de markt brengen het woord, na een kort welkom en introductie van het programma Circulaire Maakindustrie. Klik op de titel van de presentaties om deze te downloaden.

 

Welkom en introductie programma Circulaire Maakindustrie

  • Welkom door Gerard Wyfker (Koninklijke Metaalunie) namens Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie
  • Korte introductie circulaire instrumenten  Leidraad Materialenpaspoort, Wegwijzer Circulaire Maakindustrie door Diana  de Graaf (UPCM)

 

Jasper Baltus, managing director EcarACCU

Op innovatieve wijze blaast EcarACCU accu’s nieuw leven in.  Ze ontvangen  accupakketten van (PH)EV-auto’s en demonteren en reviseren deze tot een recyclingpercentage van 98%. De overgebleven batterij cellen worden getest en aangeboden aan producenten aan die de cellen kunnen gebruiken in een nieuwe toepassing. Zie ook de video hieronder of lees ons interview met Jasper.

 

Kevin Loomans, general manager  EBS European Building Supply

EBS European Building Supply ontwikkelt en innoveert bouwmaterialen waarbij focus wordt gelegd op duurzaam en circulair bouwen op een maatschappelijk verantwoordelijke wijze. Ze kijken daarbij naar mogelijkheden voor hergebruik/demontage en het gebruik maken van zo min mogelijk (gerecyclede) grondstoffen of biobased materialen. Zie ook de video hieronder of lees het recente interview met Kevin Loomans door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

 

Tekst gaat door onder de foto.

 

DEEL 3: Interactieve sessie

In het laatste deel van het programma gingen we dieper in op twee tools om aan de slag te gaan met circulair ondernemen in je eigen bedrijf.

 

CESI Supply Tool olv Ton Bastein (TNO), Niels van Olffen (Mr. Servitization)

TNO en Mr. Servitization ontwikkelden de digitale CESI Supply Tool in opdracht van FME, Metaalunie, Provincie Noord-Brabant en de BOM, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. Met de CESI Supply Tool kan een toeleverancier inschatten of een gezamenlijke circulaire aanpak met een klant potentieel heeft.

De tool is te downloaden op onze website: CESI Supply tool.

 

Demo-sessie CIRCO olv Simone Schoutens( Impact Hub Amsterdam)

Simone Schoutens nam ons mee in de  CIRCO-methodiek: hoe ziet een waardeketen eruit, waar is sprake van waardeverlies en liggen dus business-kansen? De methodiek geeft inzicht in de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën die passen bij die kansen.

Onlangs ging deze CIRCO Track Circular Business Design van start in Noord-Holland speciaal voor de maakindustrie samen met FME en Metaalunie, georganiseerd door CIRCO Hub Noord-Holland.

Kijk hier voor een CIRCO Hub bij jou in de buurt.

 

Tekst gaat door onder de foto.

 

VIDEO EcarACCU - Hergebruik accu's van elektrische auto's

Lees ons interview met Jasper Baltus

VIDEO Introductie European Building Supply

Lees het interview met Kevin Loomans (door NHN)