Agenda & Events

26 mei

Zuid-Holland online/offline

Circulaire Zonne-energie Helpathon

Doe je mee aan de online Circulaire Zonne-energie Helpathon op 26, 27 en 28 mei?

De provincie Zuid-Holland biedt de unieke mogelijkheid om samen met pionierende zonne-energie ondernemers, financierders, beleidsmakers en onderzoekers te verkennen wat wij in Nederland, en specifiek in Zuid-Holland, kunnen doen om de productieketens van zonnecellen en zonnepanelen te verduurzamen. Doe je ook mee? Wij, als transitie team, verwonderen ons over vragen als: “Hoe kunnen wij zonnepanelen beter recyclen? Hoe kunnen wij onderscheid maken tussen gangbare en ‘faire’ zonnepanelen? Hoe kunnen wij de levensduur van panelen verlengen? Is het beter om zonnecellen te importeren uit China in plaats van zonnepanelen?”

 

Wat is een Helpathon? 

Wij willen een circulaire zonne-energie transitieagenda met handelingsperspectieven, transitiepaden en concrete doorbraakprojecten maken en organiseren hiervoor een online Helpathon. Een Helpathon, gebaseerd op de bekende Hackatons, is een beproefde methode om in enkele dagen een actieplan te ontwikkelen waarmee je een groot maatschappelijk probleem kunt aanpakken. Je hoeft geen expert te zijn om mee te doen. Als dit onderwerp je interesseert en je mee wilt helpen dan ben je welkom!

 

Een duurzame toekomst voor zonne-energie

De energietransitie, we zitten er middenin en de zon speelt een centrale rol. Jaarlijks komen 3 miljoen zonnepanelen Europa binnen via de haven Rotterdam. In provincie Zuid-Holland alleen al zullen in 2030 5,6 miljoen zonnepanelen zijn geplaatst, ongeveer 100 miljoen kg aan materiaal. Het bevat, naast afval, kritieke grondstoffen die belangrijk zijn voor de duurzame industrie. Al die panelen moeten ook weer een keer van ‘het dak’ af. Dat kan duurzamer denken wij. Eefke Schramade is transitiemanager circulaire maakindustrie bij de provincie Zuid-Holland en opdrachtgever voor deze verkenning:

 

We hebben de kennis om te innoveren, een haven om te importeren of te exporteren en een maakindustrie om te verwerken en te produceren. Welke kansen biedt dat om de productieketen van zonne-energie te verduurzamen? Help je mee handelingsperspectieven te ontwikkelen om zonne-energie circulair te krijgen?”

 

Schrijf je hier in om aan te geven of je wilt helpen. Je kunt ook aangeven als je een vraag wilt stellen waar je je over verwondert. Wij houden je op de hoogte over het programma dat aan het ontstaan is.

 

Meer weten over circulaire zonnepanelen? ga naar onze themapagina Circulaire zonnepanelen.