Interview

Ad van Rijsbergen, VerAutomation: "Onze slimme rioleringspompen besparen 42% energie en voorkomen wateroverlast"

Gedateerde besturingssystemen die pas gaan pompen als de rioleringsput vol is. Dat moet slimmer kunnen bedacht Ad van Rijsbergen van VerAutomation. “Wij hebben een alternatief ontwikkeld, waarbij we het huidige rioolstelsel niet hoeven uit te graven of te vergroten, maar kunnen optimaliseren.”

 

“De achterhaalde en energieverslindende wijze waarop rioolpompbesturingen zijn ontworpen, én nog steeds worden gebouwd, zijn een doorn in mijn oog.”

 

Wat is de circulaire stap die jullie gemaakt hebben?

Ad: “We maken rioleringspompen slim. In het oude systeem gaan pompen pas aan als de put vol is, maar je hebt dan geen idee wat de restcapaciteit van het systeem is. En dan is men verbaasd dat de straten blank komen te staan. Ons ACS-pompsysteem kijkt of er ruimte is in het rioolsysteem en stuurt de pomp aan op basis van die informatie. Zo zorgt hij dat hij dat de pompput altijd leeg is voordat er een bui overkomt, werkt samen met andere pompen in het stelsel en zorgt dat hij op het optimale punt van de pompcurve draait voor minimaal verbruik en slijtage. Je krijgt daardoor een veel constantere flow en capaciteitsgebruik van je huidige stelsel. Daarmee bespaart het systeem gemiddeld 42% energie, voorkom je wateroverlast en hoef je niet je rioolstelsel uit te breiden.

 

Vier jaar geleden deden we mee met een CIRCO track en kwamen als beste product naar voren. Naast besparing van energie besparen we ook veel materialen. Ten eerste omdat we het uitbreiden van het rioolstelsel voorkomen. Daarnaast voorkomen we ook veel ritten van onderhoudsmonteurs. Nu krijgen pompen om de zoveel tijd bezoek van een monteur. Ons systeem geeft zelf aan wanneer er iets aan de hand is, bijvoorbeeld slijtage van de waaier of een verstopping. Een verstopping? Dat probeert hij eerst zelf op te lossen door tegengesteld te draaien of door extra hard te pompen om de verstopping weg te stoten. Pas als de pomp het niet zelf opgelost krijgt dan stuurt hij een bericht naar de beheerder. Zo voorkomen we veel onnodige ritten. Bij slijtage geeft het besturingssysteem een voormelding af aan de beheerder zodat hij een bezoek aan de pompinstallatie zo efficiënt mogelijk in kan plannen.

 

Ook qua materialen denken we circulair. Het oude systeem bestaat vaak uit minstens veertig componenten in een op maat gemaakte kunststof kast, met daaromheen weer een RVS behuizing. In de kast zitten allerlei sparingen op plekken waar componenten zitten en is dus niet her te gebruiken en het kunststof is niet of moeilijk te recyclen. Ons systeem zit rechtstreeks in een goed recyclebare RVS kast en bestaat uit maar zes componenten. Het grootste component hebben we bij de fabrikant laten certificeren en is voor 82% recyclebaar.

 

Daarnaast is de beheerssoftware (SCADA applicatie) die wij gebruiken open source, zodat klanten er vrij mee kunnen werken en niet aan ons vast zitten als beheerders.”

 

“Ons systeem bestaat uit zes componenten, terwijl oude besturingssystemen uit wel veertig componenten kunnen bestaan.”

 

Wat is de grootste winst?

Ad: “In 2025 willen de waterschappen energieneutraal zijn. Dat is voor een gedeelte al veel makkelijker te behalen door de bestaande rioleringssystemen met ACS-systemen te optimaliseren.

 

Daarnaast is het voor mij belangrijk om te werken aan een product dat maatschappelijke meerwaarde geeft. De voordelen zijn dat ons bestaande rioleringssysteem efficiënter gebruikt kan worden en we daarmee wateroverlast voorkomen. En dat zal alleen maar harder nodig worden met meer extreem weer.”

 

“We voorkomen dat het rioleringssysteem vergroot hoeft te worden.”

 

Wat is de grootse uitdaging?

Ad: “Ons product is niet erg in het oog springend. Je ziet dat gemeentes investeren in groene daken, wadi’s en bezinkbassins; allemaal in het oog springende objecten. Het verborgene, waar je veel meer meerwaarde uit kan halen, is vaak minder interessant. Ik zit weleens bij gemeentes aan tafel met de beheerder, de wethouder en de portefeuilleverantwoordelijke. Als ik dan het verhaal vertel vinden ze het helemaal top. Maar de stap van top vinden naar iets van gaan doen is groot. Ik denk dat het ook een kwestie is van conservatief denken, zo doen we het al 20 jaar en zo blijven we het doen.

 

Daarnaast is de watersector in Nederland heel erg versnipperd. Je hebt afvalwater en waterbeheer, gemeente, waterschap, provincie, rijksoverheid en particulieren. Die moeten eigenlijk allemaal samenwerken om geografisch waterbeheer te bewerkstelligen. Maatschappelijk zou het heel mooi zijn als er echt een platform kwam waarbij je dingen kan regelen. Dat je weet dat er water aankomt van je buren zodat jij alvast je rioleringssysteem kan voorbereiden. België heeft een website waar heel het beheersgebied van Vlaams België opstaat. Daar zitten we nog ver vanaf.”

 

“De stap van iets tops vinden naar iets gaan doen is groot.”

 

Welke circulaire stappen staan op de planning?

Ad: “Gemeente Venray heeft het idee omarmd en daar staat nu een installatie in de testfase. Er staan ook veertien installaties in Leiden, in Tuinvereniging Cronesteyn. Voorheen kwam daar elke drie weken een zuigsysteem om het riool te ontstoppen, nu is dat niet meer nodig. Ik hoop op nog meer gemeentes die hierin mee willen gaan. Daarvoor ben ik het verhaal heel veel aan het vertellen.

 

Daarnaast denken wij mee met klanten over circulariteit. Een klant heeft standaardoplossingen of een productieproces en dan kijken wij naar de best passende circulaire optie. Zo is eén van de grootste verbruikers elektromotoren. Die moeten we gaan optimaliseren. Er is nog genoeg te doen!”

 

Meer weten? Bezoek de website van VerAutomation.

 

Datum publicatie: Oktober 2020

 

 

Tags