Koninklijke Metaalunie, FME en Federatie NRK slaan handen ineen voor circulaire transitie

24 maart 2025

De Week van de Circulaire Economie markeert de start van de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI), een initiatief van Koninklijke Metaalunie, FME en Federatie NRK. Met het oprichten van de stichting zetten de drie brancheorganisaties gezamenlijk in op het vergroten van de toekomstbestendigheid en grondstoffenonafhankelijkheid van de maakindustrie. Doel van de stichting is het activeren en ondersteunen van maakbedrijven op weg naar circulariteit met nieuwe businessmodellen én het creëren van een goed ondernemersklimaat om circulariteit mogelijk te maken.

 

Circulariteit draagt bij aan klimaatdoelen en strategische autonomie. De potentie van de transitieagenda’s Maakindustrie en Kunststoffen is 3,3 Mton CO2 reductie[1], de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen wordt verhoogd en nieuwe businessmodellen kunnen € 3,4 mld aan extra toegevoegde waarde creeeren.[2] De metaal-, technologie- en kunststofsector zijn al vanaf 2017 volop aan de slag met de transitie naar een circulaire maakindustrie, samen met overheden en kennisinstituten. Er is inmiddels al veel kennis ontwikkeld en succesvolle cases zijn terug te zien in de praktijk: geslaagde terugname en remanufacturing, verbeterde productontwerpen, ketensamenwerking en inzet van geavanceerde recyclingtechnologieën.[3][4]Tegelijkertijd is de constatering dat de circulaire transitie stokt: circulaire businessmodellen rekenen nog niet rond, wet- en regelgeving gaat nog steeds uit van een lineaire wereld en veel bedrijven zijn zich niet bewust van de risico’s rond kritieke grondstoffen.

 

De stichting heeft als ambitie de versnelling aan te jagen middels informeren en activeren van (MKB-)maakbedrijven en zal bijdragen aan onderzoek naar specifieke belemmeringen en oplossingen voor circulair ondernemen binnen de maakindustrie. Daarvoor zal nauw worden samengewerkt met de partijen in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: ministerie van Economische Zaken, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Circonnect, regionale partners en kennispartijen.

 

Het bestuur van de stichting bestaat uit vertegenwoordigers van FME, Metaalunie en NRK. De functie van onafhankelijk voorzitter zal worden bekleed door Harald Tepper, Programmaleider Circulaire Economie en EcoDesign bij Philips. Voor uitvoering van de dagelijkse activiteiten is Diana de Graaf als directeur benoemd. Zij is sinds 2019 nauw betrokken namens FME en Metaalunie bij het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.

 

Fotograaf: Kick Smeets
In de foto van links naar rechts: Stephanie Schuitemaker, CMI; Gerard Wyfker, Koninklijke Metaalunie; Harold de Graaf, NRK; Harald Tepper, Philips; Diana De Graaf, CMI; Martin van Dord, NRK; Jeanette Levels, Circonnect; Robert van Beek, FME; Iris Grobben, Circonnect; Pieter van Os, Circonnect.

 

Bronnen

[1] Zie ‘Circulariteit en leveringszekerheid van kritieke grondstoffen’, slide 2

[2] Zie https://circulairemaakindustrie.nl/app/uploads/2020/12/Feiten_Cijfers_CirculaireMaakindustrie.pdf

[3] https://circulairemaakindustrie.nl/interview/

[4] https://circulairemaakindustrie.nl/case/

MKB-Deal voor Zuid-Hollandse maakbedrijven

7 april 2025 Metaalunie en Provincie Zuid-Holland helpen ondernemers in de Zuid-Hollandse MKB-maakindustrie inzicht te krijgen in hun huidige circulariteit en hun ambitie voor de toekomst. Wil je als Zuid Hollands maakbedrijf weten hoe circulair je bedrijf…

Koninklijke Metaalunie, FME en Federatie NRK slaan handen ineen voor circulaire transitie

24 maart 2025 De Week van de Circulaire Economie markeert de start van de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI), een initiatief van Koninklijke Metaalunie, FME en Federatie NRK. Met het oprichten van de stichting zetten de drie brancheorganisaties…