Briefadvies SER: Geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie

“Een duurzame maakindustrie is een circulaire maakindustrie.”

 

In een briefadvies aan de informateur Ronald Plasterk, de Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en aan Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten, attendeert de Sociaal Economische Raad (SER) op het belang van een duurzame maakindustrie in Nederland en de urgentie om met de uitvoering aan de slag te gaan.

 

Verduurzaming van de maakindustrie vraagt niet alleen om een energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om versnelling van de grondstoffentransitie, die zich richt op een circulaire economie. Versnelling is enkel mogelijk als een volgend kabinet de grondstoffentransitie tot prioriteit maakt en wanneer er een kabinetsbrede inzet is met een adequate uitvoeringsstructuur en een coherent instrumentenpakket benadrukt de SER in haar advies.

 

Lees hier het artikel dat de SER publiceerde op 19 januari 2024 en het volledige briefadvies.

 

Reactie FME

In een reactie op het briefadvies laat FME zich positief uit en noemt het rapport een robuuste basis met een heldere richting voor gezamenlijke inspanningen. FME ziet in het advies kansen om krachten te bundelen om ervoor te zorgen dat de Nederlandse industrie zowel duurzaam als economisch sterk is. Theo Henrar, voorzitter FME zegt erover: “De toekomst van onze industrie ligt in het balanceren van economische groei en duurzaamheid. Dit SER-advies biedt een heldere richting voor de maakbedrijven en de overheid om samen te zorgen voor een milieuvriendelijke en sterke techsector. Andere Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk halen Nederland in, omdat zij de daad bij het woord voegen. Nederland doet dat vooralsnog niet”.

 

“Industrie wil snel verduurzamen; overheid moet echt meewerken.”

 

Lees hier de volledige reactie van FME.

Paul van der Meer en Danny van den Nieuwendijk van Van der Valk Solar Systems: “Met een inzamelsysteem verleng je de levensduur van materialen met een factor twee.”

Circulariteit zit in het dna bij Van der Valk Solar Systems, een ruim zestig jaar oud Westlands familiebedrijf. “Oorspronkelijk maakten we constructiematerialen voor de glastuinbouw”, vertelt projectmanager Danny van den Nieuwendijk. “Kassen moesten efficiënt gebruik kunnen maken…

Lector Maaike Lycklama à Nijeholt: “Helder zicht op de risico’s helpt banken en bedrijven elkaar beter te begrijpen.”

Er is nog niet veel bekend over circulaire verdienmodellen. Die onwennigheid maakt de financiering er niet gemakkelijker op. Om die reden doen Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Saxion en NHL Stenden Hogeschool gezamenlijk toegepast wetenschappelijk onderzoek dat deze impasse…