Nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten gepubliceerd

Wil je samen met andere MKB-ondernemers een circulair product of dienst ontwerpen? Of jouw processen of businessmodel circulair organiseren? En zoek je hiervoor aanvullende financiering? Bekijk dan de mogelijkheden van de nieuwe subsidie Circulaire ketenprojecten. De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten van de ondernemer (eigen kosten en kosten inhuur procesbegeleider) met een maximum van € 20.000. Vanaf 9 april kun je aanvragen indienen.

 

Het circulaire ketenproject moet zich richten op realisatie van producten, processen, diensten of businessmodellen die leiden tot grondstoffenbesparing en reductie van CO2-uitstoot. Samenwerking met minimaal 3 en maximaal 6 mkb-ondernemers en inschakeling van een procesbegeleider zijn andere vereisten. Grote bedrijven mogen ook meedoen, maar kunnen geen subsidie aanvragen.

 

Meer informatie: RVO

Kees Jan ’t Mannetje, ABB: “Door nieuwe milieueisen wordt beschikbaarheid van circulaire installaties steeds belangrijker”

ABB is een wereldwijde speler op het gebied van automatisering en elektrotechnische installaties. De lijst met markten die dit Zweeds-Zwitserse fusiebedrijf bedient is lang: van robotica voor de auto-industrie tot procesautomatisering van stormvloedkeringen; van aandrijftechnieken voor de…

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…