Circulair werkbezoek

Wederzijds begrip, een oproep tot meer samenwerking en vooral leren van de praktijk. Dat waren de voornaamste ingrediënten van een ‘circulair werkbezoek’ op 5 maart, dat Esther de Kleuver, directeur Duurzame Leefomgeving & Circulaire Economie van het ministerie IenW, Saskia van den Brink, manager Topsectoren Industriebeleid ministerie EZK en andere ambtenaren brachten aan SEW Eurodrive in Rotterdam en de TU Delft voor een presentatie van Alkondor.

 

Samen met onder andere vertegenwoordigers van Metaalunie (waaronder Metaalunievoorzitter Fried Kaanen) en FME kregen de deelnemers beter inzicht in de mogelijkheden die de circulaire metaalketen bedrijven nu al biedt maar ook de hobbels die daarbij genomen moeten worden.

 

Ton Verschuren, directeur van SEW Eurodrive vertelde hoe het bedrijf  de reparatieafdeling naar een goed renderende remanufacturingdienst wist te brengen. Op de TU Delft vertelde Martijn Veerman van Alkondor hoe hun product, de circulaire gevel als nieuw businessmodel in de markt is gezet, met alle uitdagingen die dat opleverde. Professor Tillman Klein vertelde over de bijdrage vanuit zijn onderzoek aan nieuwe businessmodellen voor de bouw.

 

foto: Metaalunie

Kees Jan ’t Mannetje, ABB: “Door nieuwe milieueisen wordt beschikbaarheid van circulaire installaties steeds belangrijker”

ABB is een wereldwijde speler op het gebied van automatisering en elektrotechnische installaties. De lijst met markten die dit Zweeds-Zwitserse fusiebedrijf bedient is lang: van robotica voor de auto-industrie tot procesautomatisering van stormvloedkeringen; van aandrijftechnieken voor de…

Kritieke materialen in de maakindustrie: twee belangrijke maatregelen

In mei treedt nieuwe Europese wetgeving op het terrein van kritieke grondstoffen in werking: de Critical Raw Materials Act (CRMA). Bedrijven die in hun productie gebruik maken van kritieke grondstoffen of focussen op de winning, raffinage of recycling van strategische grondstoffen krijgen…