Terugblik Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie

Op 7 december 2021 vond het 5e Jaarsymposium Circulaire Maakindustrie plaats. Het symposium bestond uit twee delen: workshops in de ochtend en een plenair symposium in de middag.

 

Workshops

In de ochtend werden 12 online workshops gegeven verspreid over drie workshoprondes over onderwerpen als materiaalpaspoorten, financiering, kritische grondstoffen en methodieken. Ga naar het blok hieronder om de presentaties van de workshop terug te vinden en de sessies terug te kijken.

 

Plenair symposium

In de middag werd het plenair symposium online uitgezonden vanuit Koninklijke Metaalunie.  Na de aftrap door dagvoorzitter Mark Beumer opende Fried Kaanen (voorzitter Koninklijke Metaalunie, UPCM) het symposium gevolgd door  Theo Henrar (voorzitter FME).

Stientje van Veldhoven (vice president/ directeur Europa World Resource Institute) benadrukte in haar videoboodschap nogmaals de urgentie om aan de slag te gaan met circulaire economie.

 

Rondetafel

In het rondetafel gesprek dat volgde sloten naast Henrar en Kaanen de volgende mensen aan:

  • Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie, ministerie van Economische Zaken en Klimaat,
  • Marc Hendrikse, Boegbeeld van de Topsector High Tech Systemen en Materialen
  • Herman van Bolhuis, ondernemer en oprichter van de Fieldlabs 3D Makers Zone en Bouwlab R&Do

Onderwerp van gesprek waren de interventies die nodig zijn om tot een volgende fase te komen in de circulaire transitie van de maakindustrie. Meer transparantie over marges, inzet materiaalpaspoorten en ‘ketendwang’ werden door de panelleden benoemd en ook de oproep aan de overheid om meer geld vrij te maken voor dit onderwerp. ‘Het kabinet moet als het om de circulaire economie het niet alleen houden bij mooie woorden, maar ook komen met daden en minstens 100 miljoen euro hiervoor vrijmaken’, aldus Henrar.

 

Circulaire trends in de maakindustrie

In het laatste deel van het symposium werden actieve bedrijven en hun circulaire projecten in de spotlights gezet.

 

Swinkels Family Brewers zet het materiaalpaspoort in bij selectie van leveranciers als onderdeel van hun duurzaamheidsbeleid. Zo kreeg Flowfirm de opdracht voor het leveren van een procesinstallatie wegens het grote aandeel gerecycled materiaal en de goed recyclebaarheid.  Na de video vertelde Jasper Lipsch van Swinkels Family Brewers meer over de inzet en verdere ontwikkeling van het paspoort.

 

StoredEnergy en A&M Recycling werken samen met verhuurders van e-scooters om afgedankte batterijen van deze scooters opnieuw in te zetten voor energieopslag. Inmiddels is van batterijcellen uit scooterbatterijen een eerste versie van het systeem gemaakt  en wordt het nu getest voor het opslaan van energie uit zonnepanelen. Joost van der Have van A&M Recycling vertelde erna enthousiast over de kansen die hij ziet.

 

Exasun produceert zonnepanelen in Nederland en werkt er hard aan om deze ook goed demonteerbaar en herbruikbaar te maken. Jan-Jaap van Os vertelde in de video over het onderzoek en de ontwikkeling die het bedrijf doet samen met onder meer TNO. In het interview ging hij in op de omvangrijke reststroom aan zonnepanelen die wordt verwacht in de komende jaren.

 

Tot slot kwam Paul Gosselink (BOM) aan het woord over het project CESI Supply dat hij uitvoert in Brabant. In dit project wordt onderzocht wat de circulaire kansen zijn voor de toeleverende industrie.

 

Meer informatie en terugkijken

Het volledige programma van de dag is hier te vinden. Bekijk de video’s over Swinkels Family Brewers/ Flowfirm en Exasun onderaan deze pagina. Het hele middagsymposium (1,5 uur) is terug te kijken via deze link.

Tijdens het symposium droeg het organisatieteam circulaire T’riffic workwear van Schijvens en Kalkman.

Terugblik workshops: Presentaties en videolinks

Klik op de titel van de sessie om de presentatie te downloaden. Klik op ’terugkijken’ om de videoregistratie van de sessie te starten.

 

Stored Energy, A&M Recycling en Felyx: Hergebruik batterijen voor energie-opslag

Meer over batterijen en e-mobiliteit

Swinkels Family Brewers en Flowfirm: Materiaalpaspoort voor machinebouw

Meer over materiaalpaspoorten voor de machinebouw

Exasun: Demonteerbaar en recyclebaar zonnepaneel

Meer over circulaire zonneparken