De industrie maakt het circulair

Symposium 10 december 2019

 

Over de nieuwste ontwikkelingen bij collega-ondernemers en de mogelijkheden voor bedrijven om stappen te zetten naar een circulaire keten.

Met bijdragen van Philips, Vanderlande, Mitsubishi, Circular Industries, Schelde Exotech, Alkondor en Aebi-Schmidt. In samenwerking met Metaalunie, FME, Circo, Ministerie van EZK, RVO.nl.

Programma symposium

Dagvoorzitter Mark Beumer

14.00 Start inloop

14.30 Opening en welkom

Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie en Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie

14.35 De industrie maakt het circulair – van beleid naar uitvoering

David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid Ministerie van EZK 

Karsten Klein, directeur FME
Bedrijfsleven en overheid werken samen om de maakindustrie circulair te maken. Wat zijn de belangrijkste afspraken en wat betekent dit voor de ondernemer?

14.50 Succesvol circulair ondernemen in de maakindustrie

Harald Tepper, Program Lead Circular Economy Philips
Esther Kersten, Director Strategy & Sustainability FLEET- Vanderlande
Hoe draagt circulair ondernemen bij aan succes van een onderneming, en wat is daarvoor nodig? Over het belang van samenwerken in de keten en de onmisbare rol van toeleveranciers.

15.10 Leveringszekerheid: Winst uit terugwinning

Niels Wagemaker, CEO Circular Industries
Terugwinning van bijzondere metalen was paar jaar geleden nog niet interessant, nu wel. Wat is er gebeurd? Hoe maak je hier een economisch aantrekkelijk model van, wat komt erbij kijken?

15.25 Refurbishment: Van tweedehands naar businesskans

Jos Mols, Managing Director Schelde Exotech
Het opwaarderen en weer terug in de markt zetten van afgeschreven producten is in opkomst. Voor welke bedrijven en markten is dit interessant? Is het moeilijk? En wat betekent dit voor je relatie met klanten en leveranciers?

15.40 PAUZE

16.00 Nieuwe businessmodellen: At your service

Arjan Ester, CEO Aebi Schmidt
Martijn Veerman, specialist circulaire gevels Alkondor
Ronald Koedam, Sales Manager New Installations Mitsubishi liften
Door een prestatie te verkopen in plaats van een product blijf je eigenaar van waardevolle componenten en materialen. Wat betekent dit voor je organisatie en personeel? Hoe verandert je relatie met de klant? Hoe organiseer je de financiering van dit model?

16.20 De sector gaat aan de slag!

Reflectie door dagvoorzitter en aftrap markt

16.30 Start markt: denk mee en doe mee!

Kies een van de sessies of ga 1:1 in gesprek met experts van Circulaire Maakindustrie en Circo.

 

Sessie 1 Mini-workshop Circulaire businessmodellen van Circo

CIRCO is een methodiek voor bedrijven en netwerkorganisaties, waarmee je concreet aan de slag gaat met circulair ontwerp van producten, diensten en businessmodellen. Zo leer je hoe je bedrijf de businesskansen die de circulaire economie biedt optimaal kan benutten, hoe je je klantenportfolio kan uitbreiden en kan voldoen aan de wensen van de markt. De CIRCO methodiek biedt handvatten om als organisatie zelf aan de slag te gaan met circulaire economie om vervolgens (de eerste) concrete stappen te kunnen gaan zetten.Deze miniworkshop wordt gegeven door Circo-trainer Bas Hillerström en is een korte introductie op de driedaagse CIRCO Circular Business Design Track.

 

Sessie 2 Aan de slag met de Grondstoffenscanner

Met de Grondstoffenscanner ontdek je in hoeverre afhankelijkheid van grondstoffen een risico vormt voor jouw bedrijf. Ook vind je hier handelingsperspectieven waarmee je het risico kunt beperken. In 2 stappen krijg je inzicht en ontdek je daarna hoe je kunt handelen. In deze sessie onder leiding van Guy Gadiot, projectleider Grondstoffenscanner bij RVO.nl, kom je meer te weten over de risico’s van grondstoffen. Gerwin Beukhof van LBP Sight geeft praktische uitleg over de tool. Zo kun je er meteen mee aan de slag.

 

Sessie 3 Kansen voor Circulaire Economie in de Smart Industry (CESI)

Krijg een preview van de uitkomsten van het TNO onderzoek naar de circulaire businesskansen in de Smart Industry. En praat mee over de mogelijkheden om deze kansen verder te benutten in het CESI-vervolgprogramma dat van start gaat in de vier maakprovincies Zuid-Holland, Noord-Barbant, Gelderland en Overijssel. Ben je actief in deze sector? Heb je ideeën of wensen voor een traject? Dan is dit een echte aanrader! Deze interactieve sessie wordt geleid door Ton Bastein, senior scientist Circular Economy bij TNO.

 

Stand Circulaire Maakindustrie

Heb je een idee voor een circulair innovatieproject of ben je op zoek naar specifieke circulaire kennis? Dan kunnen de mensen van het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie je verder helpen. Jeannette Levels en Geert Kooistra staan klaar om je vragen te beantwoorden.

 

Stand Circo

Benieuwd naar de aanpak van Circo en hun ervaringen bij bedrijven? Bezoek de stand met voorbeelden van onder meer Kloeckner Metals en HTC Parking en Security.

 

17.15 Borrel & buffet

19.00 Einde

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.